AMARAN !!!!!!

BLOG INI MENGANDUNGI POST BERKAITAN 18SX KE ATAS.
JIKA ANDA MASIH DI BAWAH UMUR 18TAHUN ANDA DI NASIHATKAN SUPAYA TIDAK MEMBACA "KETOGORI 18SX BACAAN 18TH KE ATAS".HARAP MAKLUM sila baca terma dan syarat.
RUANGAN IKLAN UNTUK DI SEWA KLIK UNTUK MAKLUMAT LANJUT jom solat sairan tv setelit percuma menarik

Wednesday, July 4, 2012

KISAH ANAK DARA DAN BUAH TERUNG !! woOO !!

akubernamahos getah|KISAH ANAK DARA DAN BUAH TERUNG !! woOO !!
Di Damsyiq (Dimascus) terdapat sebuah masjid besar yang diberi nama Masjid at-Taubah. Ia merupakan sebuah masjid yang diberkati, indah dan mendamaikan.


Di atas tapak masjid itu asalnya sebuah gedung tempat berlaku segala macam maksiat. Pada kurun ke 7 Hijriah, seorang raja yang memerintah ketika itu membeli gedung tersebut, meruntuhkan dan membina di atas tapaknya sebuah masjid.

Lebih kurang 70 tahun lalu, di masjid itu terdapat seorang syaikh atau mahaguru yang alim mendidik umat Islam di kampong itu. Namanya Syaikh Saleem as-Suyuti. Dia sangat dihurmati oleh penduduk setempat. Mereka menjadikannya tempat rujukan dalam semua urusan sama ada urusan dunia atau akhirat.

Di masjid itu juga terdapat seorang murid yang sangat miskin tetapi terkenal dengan kemuliaan akhlak dan budi pekerti yang luhur. Dia tinggal di sebuah bilik yang terdapat di dalam masjid.

Suatu ketika, dia diserang kelaparan yang tidak mampu ditahan kerana sudah dua hari tidak menjamah makanan dan tidak ada wang langsung untuk membeli makanan. Masuk hari ke tiga, dia rasa seolah-olah dia akan mati kebuluran. Lalu dia berfikir apa yang patut dilakukan.

Pada pendapatnya, keadaannya telah sampai ke tahap darurat yang mengharuskannya makan bangkai atau mencuri sekadar yang diperlukan. Maka dia memilih untuk mencuri.

Masjid itu terletak di sebuah kampong di mana kedudukan rumahnya rapat-rapat dan bumbungnya bersambung antara satu sama lain. Seseorang boleh berjalan meniti dari bumbung ke bumbung bermula dari awal kampong hingga ke hujungnya.

Si miskin tadi memanjat bumbung masjid dan meniti bumbung-bumbung rumah untuk mencari makanan. Apabila dia terpandang wanita di dalam rumah, dia akan segera menjaga mata dan menjauhkan diri dari rumah itu. Akhirnya dia ternampak sebuah rumah yang kosong dan terhidu bau makanan yang menyelerakan.

Perasaan lapar yang menguasai dirinya menjadikan bau makanan itu bagaikan magnet yang menarik-nariknya dengan kuat agar mengambilnya. Lalu dia melompat dari bumbung memasuki rumah tersebut. Dia terus ke dapur dan membuka periuk.

Didapati di dalam periuk itu beberapa biji terung yang telah dimasak, lalu dia mengambil sebiji. Kerana kelaparan yang teramat sangat, dia tidak menghiraukan kepanasan terung yang baru dimasak, lantas terus menggigitnya. Ketika hampir-hampir menelan terung itu tiba-tiba akalnya yang dipenuhi ilmu agama yang dituntutnya selama ini di masjid menyergahnya!

Hatinya berbisik: Aku berlindung dengan Allah! Aku seorang penuntut yang tinggal di dalam masjid, kemudian aku menceroboh masuk ke dalam rumah orang dan mencuri makanan yang ada di dalamnya?

Dia rasa terlalu besar dosa yang telah dilakukan. Dia amat menyesal dan beristighfar. Terung yang telah digigit itu dikembalikan di tempatnya. Dia segera keluar dari rumah itu dan terus kembali ke masjid. Ketika itu Syaikh sedang mengajar, lalu dia duduk di dalam halaqah bersama murid-murid lain. Namun kelaparan yang mencengkam dirinya menjadikan dia tidak dapat memberi tumpuan pada pengajaran Syaikh dan tidak faham apa yang didengarnya.

Setelah sesi pengajian tamat, semua murid-murid beredar dari halaqah. Tiba-tiba muncul seorang wanita dalam keadaan berselubung menutup seluruh tubuh seperti kelaziman wanita-wanita di kampong itu. Wanita itu berkata sesuatu kepada Syaikh, tetapi murid itu tidak mendengar apa yang dikatakannya.

Syaikh memandang sekeliling. Dia tidak Nampak ada orang lain di dalam masjid selain murid yang miskin itu.

Syaikh memamnggilnya dan bertanya, adakah kamu telah berkahwin? Dia menjawab, tidak!

Syaikh bertanya, adakah kamu ingin berkahwin? Dia diam.

Syaikh bertanya sekali lagi, adakah kamu ingin berkahwin?

Dia menjawab dengan jujur bahawa dia tidak mempunyai wang untuk membeli sesuap makanan untuk dirinya, maka untuk apa dia hendak berkahwin?Syaikh berkata kepadanya bahawa wanita ini kematian suami. Dia orang asing di sini. Dia juga telah tidak ada sesiapa lagi di dunia ini kecuali seorang bapa saudara yang telah tua dan miskin yang tinggal bersama dengannya. Syaikh menunjukkan ke arah seorang lelaki tua yang duduk di sebuah sudut halaqah. Syaikh berkata lagi bahawa wanita ini telah mewarisi rumah dan harta peninggalan suaminya.

Dia mahu berkahwin mengikut sunnah Allah dan Rasul supaya dia tidak bersendiriann kerana dibimbangi akan menjadi tumpuan orang-orang jahat serta pergaulan yang haram. Jadi, adakah kamu mahu menikahinya?

Murid itu terus menjawab, ya!

Syaikh berpaling ke arah wanita itu dan bertanya, mahukah kamu menerimanya?

Wanita itu menjawab, ya!

Maka Syaikh memanggil bapa saudaranya dan dua orang saksi. Syaikh menikahkan mereka berdua dan membayar maskahwin bagi pihak muridnya.

Setelah selesai aqad, Syaikh berkata kepada muridnya, pimpinlah tangannya. Wanita itu memegang tangan suaminya dan membawanya pulang ke rumah. Setelah memasuki rumah, dia membuka kelubung yang menutupi mukanya, barulah murid itu dapat melihat wajah isterinya yang muda dan jelita.

Dia juga amat terkejut kerana rumah itu adalah rumah yang dia masuki sebentar tadi dan telah mencuri makanan daripada dapurnya.Isteri bertanya kepada suaminya, adakah kamu telah makan?

Dia menjawab, ya!

Dia membuka periuk dan melihat terung yang telah digigit. Dia berkata dengan hairan, siapa yang masuk ke dalam rumah dan menggigit terung?

Murid itupun menangis sambil menceritakan apa yang telah berlaku.

Isterinya berkata, inilah hasil amanah. Kamu menjauhkan diri dari terung yang haram, maka Allah berikan kamu rumah serta tuannya sekali dengan halal.

Diceritakan oleh Syaikh Ali at-Tantawi di dalam Muzakkiratnya dan dia berkata bahawa kisah ini benar-benar berlaku dan beliau kenal semua individu yang terlibat di dalam kisah tersebut.

AAKJ ; Tinggalkan Yang Haram Allah s.w.t bagi Yang Halal!
SUMBER >http://azmykelanajaya.blogspot.com/2012/07/kisah-dara-dan-terung-wooo.html

0 ulasan:

JOM TONTON TV FREE

vecasts|Listen Malaysia tv Online | Live tv Malaysia
Please Select Your Favorite Tv Channel To Listen
 1. Watching RTM1 Online
 2. Watching RTM2 Online
 3. Watching Muzik Aktif Tv Online
 4. Watching TVi Online
 5. Watching TV3 Online
 6. Watching Ntv7 Online
 7. Watching 8Tv Online
 8. Watching Tv9 Online
 9. Watching Astro Ceria Online
 10. Watching Astro Ria Online
 11. Watching Astro Warna Online
 12. Watching Astro Prima Online
 13. Watching Astro Ria Online
 14. Watching Astro Oasis Online
 15. Watching Astro Arena Online
 16. Watching Alhijrah Tv Online
 17. Watching Astro Supersport HD Online
 18. Watching MyTv Online
 19. Watching Bernama Tv Online
 20. Watching Asia Media TV Online
 21. Watching Tv Terengganu Online Server 3
 22. Watching 1Hijau Tv Online
 23. Watching MobTv Online
 24. Watching Jakim Tv Online
 25. Watching Selangor Tv Online
 26. Watching Tv Pas Online
 27. Watching WebTV Kelantan Online
 28. List Offline Channel
 29. Watching Astro Bella Online
 30. Watching Astro Mustika HD Online
 31. Watching Astro@15 Online
 32. Watching Astro Pelangi Online
 33. Watching Astro First Online
 34. Watching Astro Citra Online
 35. Watching Astro Vaanavil Online
 36. Watching Astro Vellithirai Online
 37. Watching Astro AEC / Astro亞洲娛樂台 Online
 38. Watching iView / Astro精彩預告 Online
 39. Watching Astro Zhi Zun HD / Astro至尊HD Online
 40. Watching Astro Wah Lai Toi / Astro華麗台 Online
 41. Watching Astro Shuang Xing / Astro雙星 Online
 42. Watching Astro Xiao Tai Yang / Astro小太陽 Online
 43. Watching Astro Hua Hee Dai / Astro歡喜台 Online
 44. Watching Astro Awani Online
 45. Watching Astro Tutor TV SPM Online
 46. Watching Astro Tutor TV PMR Online
 47. Watching Astro Tutor TV UPSR Online
 48. Watching Astro TVIQ Online
 49. Watching Astro HITZ Online
 50. Watching Astro SuperSport 2 Online
 51. Watching Astro SuperSport 3 Online
 52. Watching Astro SuperSport HD 2 Online
 53. Watching Astro SuperSport Online
 54. Watching Astro Stocklink Online
 55. Watching Astro On Demand Online
 56. Watching Astro Box Office Tayangan Hebat Online
 57. Watching Astro Box Office Movie Thangathirai Online
 58. Watching Astro Box Office Sport Online
 59. Watching Astro Best Online
Click >> CLIK SINI UNTUK MENDENGAR RADIO ONLINE MALAYSIA MAKLUMAT PENTING : UNTUK MAKLUMAT ANDA KESEMUA STREAM RADIO DAN TV YANG TERDAPAT DI BLOG INI TIDAK DI HOSKAN OLEH PIHAK KAMI IANYA ADALAH DARI SUMBER YANG DI PEROLIHI DARI INTERNET DAN ADA KETIKANYA SESETANGAH SALURAN RADIO TV TIDAK BERFUNGSI INI DI SEBAB KAN SERVER DOWN ATAUPUN OFF LINE,DAN PIHAK KAMI JUGA AKAN SENTIASA UPDATED KESEMUA CHANNEL TERSEBUT SECARA BERKALA UNTUK MEMASTIKAN IANYA BEROPERASI,SILA KONGSIKAN INFO TENTANG BLOG TV ONLINE INI PADA KAWAN2 ANDA,KERJASAMA ANDA AMAT PIHAK KAMI HARGAIL,TERIMA KASIH SEMOGA TERHIBUR ,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by | Bloggerized by Lasantha - HOS GETAH | P